Jocurile video au devenit una dintre cele mai răspândite metode de petrecere a timpului liber. Fie că sunt pe o consolă specializată, pe calculator sau chiar pe telefon sau tabletă, jocurile video sunt consumate în masă. Un studiu din 2013 a descoperit că peste un miliard de oameni “consumă” jocuri video și peste 500 de milioane se joacă cel puțin o oră pe zi. Și asta era acum 3 ani.

cum alegi joc video copil

Asta înseamnă că în fiecare an cresc șansele ca cel mic să-ți ceară de Crăciun un joc video în locul unei jucării. Hai să fim sinceri, joaca pe covor cu mașinuțele nu are șanse în fața unui joc video din seria Need For Speed.

Jocurile, ca filmele, au un sistem prin care afli dacă sunt potrivite pentru copii sau adolescenți. Acest rating este menționat pe cutia jocului, dar ținând cont de faptul că multe jocuri pot fi downloadate de pe internet (legal sau ilegal), sunt șanse mari să nu știi dacă ce se joacă un copil este potrivit sau nu pentru vârsta lui.

Unii părinți comit aici o mică greșeala – “adecvat pentru vârsta copilului” nu se referă la dificultate, ci la efecte emoționale, respectiv conținutul de violență/sex.

Mic istoric al sistemului de evaluare

Popularitatea acestui nou mediu interactiv printre adolescenți și adulți a dus la o maturizare a subiectelor și ilustraților din jocuri. Cum grafica din ele devenea tot mai realistă, jocurile au început să intre în vizorul creatorilor de legi. Câteva jocuri violente din anii ‘90 au arătat că este necesară o metodă de avertizare pentru părinți, pentru a putea distinge dacă un joc este prea matur pentru copilul lor.

În 1994 a fost fondată în New York organizația non-profit ESRB (Entertainment Software Rating Board), care evaluează toate jocurile înainte să ajungă pe piață și obligă producătorii să afișeze un avertisment pe cutia jocului.

Europa, în schimb, are propriul sistem de evaluare și etichetare a jocurilor, stabilit în 2003. Organizația care se ocupă de evaluarea lor se numește ISFE (Interactive Software Federation of Europe), iar sistemul de notare a jocurilor se numește PEGI (Pan European Game Information). Acesta este sistemul de restricție a vârstei folosit și pentru jocurile vândute în România.

Sistemul de rating

Sistemul de evaluare PEGI a delimitat 5 categorii de vârstă și 8 avertizări adiționale despre conținutul jocului. Cum fiecare persoană este totuși diferită, există cazuri în care nu se aplică neapărat. Un adolescent de 12 ani poate fi mai matur decât unul de 16.

Explicațiile de mai jos sunt o combinație între părerea personală și definițiile oficiale de pe site-ul oficial PEGI.

Categorii de vârstă

rating-jocuri-pegi-3 Potrivit pentru toate vârstele
Este, practic, categoria jocurilor pentru copii mici.
Violența este foarte redusă și este folosită în context comic, în general forma de violență pe care o vezi în desenele animate de tipul Bugs Bunny și Tom&Jerry.
Ratingul oficial menționează că personajele din joc nu pot fi asociate de copii cu persoane din viața reală, dar, în realitate, aici intră multe jocuri sportive (fotbal, baschet etc.).
Jocul nu conţine sunete sau imagini care pot înspăimânta sau înfricoşa copiii mici și nu sunt folosite expresii injurioase.
119px-pegi_7-svg Potrivit pentru vârste peste 7 ani
Nu se diferențiază mult de categoria de mai sus. Violența e tot în context comic, expresiile injurioase tot nu sunt prezente, dar pot conține scene sau sunete care ar putea produce spaimă în unii copii. Cel mai bine e să fii de față, să vezi cum reacționează cel mic.
119px-pegi_12-svg Potrivit pentru vârste peste 12 ani
Aici se complică puțin treaba, probabil că cel mic e interesat de jocuri mai adulte și știe destul de bine (și fără supraveghere) să folosească un calculator legat la internet.
Între acest rating și cel anterior e o perioadă în care jocurile 7+ sunt prea plictisitoare și cele 12+ prea adulte pentru el.
Conțin un nivel mediu de violență grafică față de personaje imaginare, dar și față de personaje umane/animale. De la acest rating încep scele cu nuditate grafică, dar e încă la un nivel redus.
Limbaj injurios? Da, s-ar putea să-l audă, dar e fără conotații sexuale.
Unele jocuri din această categorie au setări care pot să coboare nivelul de violență (poți să bifezi dacă există sau nu sânge într-un joc de lupte).
119px-pegi_16-svg Potrivit pentru vârste peste 16 ani
E categoria la care un mic consumator de jocuri video vrea să aibă acces de când avea 11 ani. Tot ce vede pe ecran în jocurile cu acest rating începe să arate mult prea realist.
Violența și/sau activitatea sexuală afișate ating un nivel care arată așa cum ar fi de așteptat de la situații reale.
Limbaj injurios extrem și în cantități mari. Șansa pentru adolescent să învețe înjurături noi.
E posibil ca peronajele să bea alcool, să fumeze, să consume droguri, să folosească arme de foc și să comită activități criminale.
119px-pegi_18-svg Potrivit pentru adulți
Violență extremă. Sexualitate extremă. Limbaj voarte vulgar. Chiar și mulți adulți ar simți repulsie la multe scene din aceste jocuri.
Este totuși un rating destul de subiectiv. Poate că e OK să joci așa ceva la 17 ani, poate chiar și la 16, dar mai jos de atât, mai bine nu.
Cel mai bine e să cauți și un trailer pentru joc, să vezi de ce are acest rating, sau să cauți pe cutie una sau mai multe dintre cele 8 pictograme referitoare la conținut.

Avertismente de conținut

145px-pegi_profanity-svg Limbaj injurios
Jocul conţine limbaj injurios
145px-pegi_discrimination-svg Discriminare
Jocul conţine reprezentări sau materiale care ar putea încuraja discriminarea
145px-pegi_drugs-svg Droguri
Jocul se referă la sau conţine reprezentări ale consumului de droguri
145px-pegi_fear-svg Frică
Jocul poate fi înspăimântător sau înfricoşător pentru copii mici
145px-pegi_gambling-svg Jocuri de noroc
Jocul încurajează sau învaţă jocuri de noroc
145px-pegisex-svg Sex
Jocul conţine reprezentări ale nudităţii şi/sau comportamentului sexual sau referinţe sexuale
145px-pegi_violence-svg Violenţă
Jocul conţine descrieri cu un anumit grad de violenţă
145px-pegi_online_n-an-svg On-line
Jocul poate fi jucat on-line

Photo credit: Lupuca via Foter.com / CC BY-SA